Embalaža

KAM ODVRŽEMO 100% BIO RAZGRADLJIVE KOZARCE, KROŽNIKE?

  • Lahko bi rekli, da je embalaža neke vrste nujno zlo. Vseeno je treba priznati, da ravno zaradi razvoja embalaže zavržemo veliko manj hrane kot nekoč, hrana pa je tudi bolj varna, saj dlje časa zadržuje razvoj bakterij in mikrobov, ki so zdravju škodljivi. Kljub temu vsako leto na svetu zavržemo tretjino hrane. Hrana, ki razpada, povzroča ogromne izpuste toplogrednih plinov in je tretji največji povzročitelj teh izpustov na svetu – za ZDA in Kitajsko (vir: ZN, Organizacija za prehrano in kmetijstvo, 2014). Morda zveni ironično, a več embalaže zmanjšuje izpuste toplogrednih plinov zaradi zavržene hrane.
  • Ali ravnokar pijete pijačo iz prosojnega kozarca, na katerem piše BIOWARE? To pomeni, da je 100% razgradljiv in narejen iz naravnih materialov. Morda ste ravnokar popili kavo iz papirnatega kozarca z oznako BIOWARE. Kam ga lahko odvržete? V smetnjak za bio odpadke, smetnjak za embalažo ali navaden smetnjak?
  • Opozarjamo, da tako prosojni kozarec za smuti ali pivo kot papirnati kozarec vsebujeta material PLA, ki je sicer narejen iz naravnih virov (koruze, sladkornega trsa…), vendar je polimeriziran, da lahko zadrži tekočino.

Oba kozarca sta razgradljiva v kontroliranih pogojih in sicer v 50 -70 dneh pri temperaturi 60 °C in 95% vlagi. Takšni pogoji so težko dosegljivi v tropih, kaj šele v Sloveniji. Zato ponekod že poznajo predelovalnice, ki omogočajo takšne pogoje za predelavo odpadkov. Pri tem opozarjamo na izraz, ki ga pogosto najdete na izdelkih – compostable (razgradljiv pod določenimi pogoji), kot so vsi izdelki podjetja Huhtamaki v liniji Bioware. Pri Huhtamaki neradi uporabljajo izraz biorazgradljiv, saj zavaja potrošnike, ki mislijo, da lahko tak izdelek odvržemo v naravo, kjer se bo popolnoma razgradil, brez vpliva na okolje.

Morda še boljši način je, da takšne kozarce recikliramo in uporabimo za nov izdelek. Nekateri ne bodo več uporabni v prehranski verigi zaradi zagotavljanja varnosti hrane (npr. plastika, izjema je recikliran PET material rPET, ki se lahko ponovno uporabi za živila – kozarci za smuti, pivo), drugi (kot npr. papirnati kozarci) pa tudi do 7-krat. Tovrstno zbiranje in predelovanje je zagotovljeno le ponekod po Evropi, v Sloveniji zaenkrat poteka zbiranje plastike v enotnih zabojnikih, vendar naj bi v prihodnosti potekalo ločeno zbiranje plastike glede na njen izvor.

  • Evropske direktive od držav članic zahtevajo ustanovitev predelovalnic in recikliranja različnih plastičnih izdelkov ter ločevanje plastike na tisto, ki je primerna za kompostiranje.
  • Trenutno lahko tovrstne odpadke (PLA – compostable) odvržete v navadne zabojnike za ostale odpadke. Vendar ste kljub temu uporabili kozarec pridelan iz obnovljivih virov, ki zmanjšuje porabo fosilnih goriv, je prijazen do okolja in se v nekaj daljšem časovnem obdobju zaradi drugačnih vremenskih pogojev razgradi ter je minimalno obremenjujoč za okolje.
Pomakni se na vrh